Dating i Kina: Det Gode, Det Onde og Det Stygge

Dating i Kina: Det du trenger å vite

Dating i Kina: den gode, den onde og den grusomme

Dating i Kina
Dating i Kina

Uansett hvor enn du dater i verden, kommer du helt sikkert til å oppleve noen kulturelle forskjeller og kultursjokk, spesielt om du ikke befinner deg i hjemlandet ditt. 

Dette gjelder også for dating i Kina. 

Avhengig av hvor du kommer fra, er den kinesiske kulturen sannsynligvis veldig forskjellig fra hva du er vant med. Dette inkluderer datingkulturen også, uansett om du går ut med en kinesisk person eller andre som har flyttet til Kina fra andre land enn ditt eget.

Dette er en veldig jordnær beskrivelse av datingopplevelser i Kina – det gode, det onde og det stygge, og hvordan man kan takle de kulturelle forskjellene som nesten helt sikkert vil oppstå.

*Ansvarsfraskrivelse: Dette er en generalisert, personlig beskrivelse, og betyr absolutt ikke at alle kinesiske menn er som dette!

Dating i Kina: det finnes ikke en middelvei

I mange vestlige kulturer er det visse trinn som må følges før du kan endre Facebook-statusen din til «i et forhold».

Chinese Idiom: Love at First Sight

Dette ser vanligvis slikt ut:

Treffe hverandre – kanskje på nettet, gjennom dating-apper eller venner. Kanskje dere blir venner først og så ønsker å ta ting til neste nivå.

Date – Så, dere har møtt hverandre, dere har hatt den førsten daten og dersom det har gått bra, har dere kanskje bestemt dere for å ha en andre, tredje, fjerde date.

Det er veldig individuelt hvor lenge datingperioden varer. De som har problemer med å binde seg følelsesmessig vil som regel slite med å ta det neste steget, som er å definere forholdet.

Dette er sannsynligvis et av de viktigste stadiene. Dere blir bedre kjent med hverandre og prøver å finne ut hvor godt dere passer sammen uten å ha ansvaret og de forpliktelsene som medfører når man er i et forhold.

“I et forhold” – Så dere har tatt det siste skrittet (la oss ikke engang snakke om ekteskap) og er nå offisielt … i et forhold! Det betyr at dere kaller hverandre kjærester og mest sannsynlig er dere også eksklusive. Det betyr ingen utroskap!

Dating i den asiatiske kulturen

I asiatisk kultur, inkludert i Kina, pleier de imidlertid å hoppe over mellomtrinnet.

Tanken om «dating» er en rar og sjelden idé blant lokalbefolkningen. Det viktigste trinnet!

Dating i Kina: den gode, den onde og den grusomme

Du møter en fyr eller en jente, dere har en første date og, dersom alt går bra, er dere nå … sammen?

Ingenting trenger å bli sagt, med andre ord er det ikke noe behov for å diskutere «hvordan man kan ta det neste steget», eller om dere skal kalle hverandre kjærester.

Jeg har ofte lagt merke til at det bare antas å være sånn. 

Dette er litt skummelt og noe du absolutt bør passe på – siden du ikke ønsker å gi andre et feil inntrykk og kanskje skade deres følelser uten å ha ment å gjøre det.

Det er viktig å være tydelig og ærlig fra begynnelsen av, og hvis du blir ukomfortabel med at ting beveger seg for raskt, del dine følelser og frykt med den andre personen og hjelp dem å forstå de viktige kulturelle forskjellene.

Dating i Kina: «å gå etter» jenter

Et merkelig fenomen som ikke finnes i vestlig kultur, eller kanskje ikke i samme grad, er idéen om «å gå» etter noen.

Jada, hvis du liker noen, ønsker du sikkert å «forfølge» dem, og kanskje dette er Kinas datingsekvivalent av den manglende «middelveien».

Hovedforskjellen her er måten dette er gjort på.

Den ultimate guiden til kinesiske navn Thumbnail

Den ultimate guiden til kinesiske navn

Kinesiske navn – Hvordan forstå dem? Kapittel 1 – Kinesiske navn – Historien bak Kapittel 2 – Kinesiske navn – Hva betyr de? Kapittel 3 – Bytter kinesere navn etter de har giftet seg? Kapittel 4 – Hvordan velge seg…

Det kan sammenlignes med gammeldags kurtise. Hvis en fyr liker en jente, så vil han overøse henne med gaver og vise at han kan gi henne et stabil hjemmeliv.

Gavekjøping og materialisme

Hvis vi følger den ovennevnte tankerekken …

En av de beste måtene å vise din kjærlighet og hengivenhet på i den kinesiske kulturen er gjennom objekter.

Dyre objeker. Kina er besatt av dyre ting og merkenavn.

Det var en artikkel som nylig stod i avisene om en kinesisk mann som kjøpte sin utenlandske kjæreste en Lamborghini som en forlovelsesgave. Dessverre sa hun nei. Heldigvis er det ting som ikke kan kjøpes for penger.

Dating i Kina: venner som går etter den samme jenta, samtidig, på samme fest …

Et annet aspekt ved å forfølge noen, er at det er helt normalt for venner som liker den samme jenta å gå etter henne samtidig.

I vestlig kultur vil dette mest sannsynlig føre til slutten av et vennskap, eller i det minste noen uoverensstemmelser og krangler.

For å unngå konflikt når to (eller flere) venner liker den samme personen, er den generelle regelen i vestlig kultur at de enten bestemmer seg at ingen av dem kan gjøre noe, eller at en av dem kan be henne (eller ham) ut.

Oppdag 16 Flotte Måter å Si

Oppdag 16 Flotte Måter å Si «Jeg Elsker Deg» På Kinesisk

Hvordan sier du «Jeg Elsker deg» på Kinesisk? Jeg Elsker Deg på Kinesisk – Ikke Så Vanskelig 我爱你 – Wǒ ài nǐ 我 – Jeg, Meg 爱 – å elske 你 – Deg Det er et spørsmål som blir spurt…

Det ser ut som at dette ikke er et problem i asiatisk kultur.

Jeg har vært i situasjoner før hvor tre eller flere venner har prøvd å få min oppmerksomhet samtidig, ved å vise frem sine ting og konkurrere mot hverandre på en åpenbar måte.

Selv om det er en morsom situasjon, kan det også virke litt rart og overveldende i begynnelsen, spesielt hvis du ikke er vant til en slik oppførsel eller ikke er klar over denne typen kultur.

Datingliv i Kina: matchende antrekk

Du kommer enten til å synes at asiatiske par i matchende antrekk er super søte – eller veldig kvalmende.

Jeg er helt med på dette og synes at det super søtt, selv om jeg aldri har gjort det selv. Har vi noen interesserte?

Par kjøper samme klær eller, som vi ser her, to klesplagg som må brukes sammen, og de viser sin dype kjærlighet for hverandre foran resten av verden i Kinas gater!

Disse antrekkene kalles for 情侣装 – Qínglǚ zhuāng og kan finnes i sett på Taobao (en kinesisk nettbutikkgigant) og i vanlige butikker.

Få tak i kjæresten din og begynn å handle (litt for sukkersøtt)!

Dating i Kina: alt går ganske kjapt

Dating i Kina

Som jeg nevnte tidligere, går alt ganske kjapt når det kommer til dating i Kina.

I den vestlige verden er det nesten et tabubelagt tema å snakke om ekteskap og barn før man først har vært sammen med noen i flere måneder eller år.

Folk blir ofte skremte når disse ordene dukker opp i en samtale, og sier «uff, la oss ikke foregripe begivenhetene» før de fort skifter samtaleemne.

I asiatisk datingkultur er det imidlertid ikke uvanlig at dette blir nevnt ved den første daten. Virkelig! For å være ærlig, er dette ikke så ille, ettersom på denne måten vil begge parter få vite hva den andre personen vil med livet fra starten av.

Men på den andre siden kan det være stressende (avhengig av hvor du er i livet) og kan fort skremme bort begge.

Praten om ekteskap og barn stopper ikke etter at det har blitt diskutert en gang. Det kan tas opp hver dag, eller til og med flere ganger om dagen.

Hvorfor er det egentlig slik?

Dette skyldes i stor grad pga …

Mye press fra familien angående ekteskap og barn

Foreldre verden over er ganske forskjellige og mange kulturer har ulike familieidealer og andre foreldrestiler.

Familien min er britisk, og jeg kan trygt si at moren og faren min ville blitt veldig sinte hvis jeg hadde sagt at jeg ville gifte meg og få barn nå.

Vel, jeg er i slutten av 20-årene nå, så kanskje det ville kanskje vært greit for dem, men de fleste vestlige kulturer legger mye mer vekt på uavhengighet, og mindre vekt på familieverdier. Dette har tydeligvis fordeler og ulemper.

I asiatisk kultur, og spesielt innen kinesisk kultur, er det imidlertid ekstremt mye press fra familie, venner og familievenner til å gifte seg og starte en egen familie.

Faktisk i Kina er det ikke unormalt for foreldre å organisere dater for deres sønner eller døtre. Foreldre kan til og med delta på ekteskapsmarkeder hvor de tar med seg bilder og informasjon om barnet for å vise det til andre søkende mødre. Her vil de prøve å finne et ektefelle til deres barn.

Kinesiske Tall - Den Ultimate Guiden Thumbnail

Kinesiske Tall – Den Ultimate Guiden

 Kinesiske Tall – LTLs ultimate guide til å lære kinesiske tall Kinesiske tall fra 0-10 Slik er det : Kinesiske tall er en viktig del av hverdagen og en av de første tingene du vil studere…

I Kina er det vanlig å sjekke hverandres telefoner og telefonbruk

Det er ofte mangel på privatliv når man er sammen med kinesiske menn.

De er ikke mistenksomme, men de liker å se på telefonen din. Dette gjelder både for kvinnen og mannen. 

I den vestlige kulturen ville det definitivt vært et tegn på manglende tillit. Faktisk kan det hende at vi IKKE sjekker telefonen til den andre for å vise dem tillit.

Personlig har jeg ikke noe imot det i det hele tatt. Jeg har ingenting å skjule og det er litt gøy.

Det er ikke alvorlig og er bare noe de er vant til å gjøre.

Så, hvis noen ber deg om å vise telefonen din, ikke ta det personlig og, hvis du er komfortabel med det, bli med på moroa.

Men hvis du ikke liker det, kan du forklare at selv om dette er en del av den kinesiske datingkulturen, er det ikke en del av din egen kultur.

Et klapp på hodet er ikke det du tror

Jeg vet ikke hvordan det er med andre kulturer, men i den britiske kulturen er et klapp på hodet en nedlatende måte å vise noen at de oppfører seg på en barnslig eller naiv måte.

Som voksen har jeg bare blitt klappet på hodet når jeg var på dater i Kina.

I den asiatiske kulturen er det nesten som å ta på noens arm, å gi dem et kyss på kinnet eller en klem.

Heldigvis ser jeg på mange japanske dramaer og anime serier og filmer, så jeg var fullstendig klar over hva et klapp på hodet betyr og ble ganske rørt når det først skjedde med meg.

Dating i Kina: å bli passet på

Love in Chinese

Har du noensinne ønsket at noen kan bære de tunge handleposene eller vesken din? Å date en kinesisk fyr kan være svaret for deg!

Da jeg først kom til Kina, var jeg veldig forvirret over hvor mange voksne kinesiske menn som gikk rundt på gata med fluffy rosa Gucci vesker.

Jeg innså etterhvert at disse tilhørte kjæresten deres eller ektefellene som gikk ved siden av dem.

Hvorfor?

Vel, kinesiske fyrer liker virkelig å passe på partnerne sine. Dette kan være litt for mye for mange vestlige jenter som er vant til å være uavhengige og blir fornærmet når noen holder døren åpen for dem.

Ja, du kan passe på deg selv. Men det er alltid hyggelig når noen tar vare på deg og dine behov. Men som jeg nevnte tidligere, kan dette bli for mye, så du kan fort få nok av de hyppige «i dag vil det regne, så ikke glem å ta en paraply med deg»-meldingene.

Vise følelser offentlig

Nei, jeg snakker ikke bare om PDA (offentlig visning av hengivenhet) som du ofte ser rundt deg, eller de utålelige søte parene som har matchende antrekk på seg.

Denne gangen snakker jeg om offentlig visning av fientligheter.

Kinesere krangler.

Og det er ikke uvanlig at de gjør dette i offentligheten i stedet for å holde konflikten for seg selv, slik vi kanskje foretrekker  å gjøre i vestlig kultur.

Jeg har sett for mange par på gata skrike til hverandre, jenter som har fått et raserianfall og ligger på gulvet eller som løper skrikende bort.

Det er et morsomt syn, for å være ærlig, og en merkelig måte å løse en konflikt på. I hvert fall i motsetning til vesten, hvor vi unngår å snakke om ting i lang tid og lar konflikten surne og bli for mye.

Taushet som våpen er ikke noe mann ser i Kina!

Hvem betaler for regningen?

Å betale regningen i Kina, uansett om du dater noen eller er ute med venner, ender alltid opp i et forferdelig argument eller konkurranse om hvem som får sveipe WeChat først.

Spesielt hvis du er på en restaurant med kinesere.

Å krangle om hvem som skal betale regningen er noe som du vil se kinesere gjøre dag etter dag.

Kinesiske par er tradisjonelle.

På grunn av dette er det forventet at jenta skal betale.

Selvfølgelig kommer det veldig an på situasjonen (hvem som jobber mer og så videre), men generelt sett vil det skje slikt. Jeg har mange kinesiske venninner som sier at kjærestene deres, til og med de som er i et langsiktig forhold, har aldri betalt regningen – og vil aldri gjøre det.

Er ikke det hyggelig?

Jeg skal ikke lyve. Jeg liker det når min date betaler for middagen, men jeg kan forstå at mange jenter ikke liker dette særlig godt og foretrekker å dele regningen.

Men jeg har ikke noe imot det, jeg trives faktisk veldig godt med det. 

Når det er sagt er jeg ikke som mange kinesiske jenter som forventer at regningen blir betalt.

Jeg vil ofte tilby å betale selv og gjøre det (selv om jeg kanskje trenger å stjele telefonen eller lommeboka deres – jeg var nødt til å gjøre dette en gang).

Dating i Kina: Foreldre har det siste ordet

Kinesiske menn lytter til sine foreldre. Spesielt sine mødre.

Hvis moren ikke liker deg – er det ingen håp.

Dessverre. Første inntrykket er derfor avgjørende – ikke rot det til!

De fleste kinesere dater for å gifte seg

I den vestlige verden har datingkulturen blitt mye mer flytende og komplisert enn i Kina.

Best Cheese chat-lines

Det er mange som ønsker å være mer selvstendige og de er på jakt etter nye erfaringer, de vil møte nye folk, eller vil rett og slett ha mer moro – enn å lete etter en livspartner.

For mange kinesere dreier livet seg om å finne en kone, ha barn, bosette seg og å gjøre sine foreldre stolte.

Så når du begynner å date en kinesisk fyr, er det best å være klar over at han mest sannsynlig vil ha et seriøst forhold – og det vil sikkert ikke ta lang tid før praten om ekteskap blir tatt opp.

Dating i Kina: de er direkte og ærlige

Dette kan være en kultursjokk for britiske og nordiske folk, som er mer tilbakeholdne og sjenerte, men kinesere er generelt sett veldig direkte og åpen.

Det samme gjelder for dating i Kina.

Aldri i mitt liv har jeg blitt fortalt så mange ganger at jeg er feit, at håret mitt ser forferdelig ut, eller at jeg bør gå ned i vekt.

Heldigvis er jeg ganske selvsikker og tar det ikke for personlig – og jeg foretrekker faktisk ærlighet.

Men dette er absolutt ikke for alle, så hvis du er følsom eller blir lett fornærmet, er dette noe du bør huske! Ikke ta det for personlig!

Kinas mange valentinsdager

Hvis du dater i Kina, kan det være lurt å holde øye med Kinas mange valentinsdager.

Alle fem av dem, faktisk. Gjennom hele året.

Dette inkluderer:

14/2: Valentinsdagen (情人节, qíngrén jié)
14/3: Hvit valentinsdag (白色情人节, Báisè qíngrén jié)
20/5: 520, Wǔ’èr líng
20/8: Qixi-festivalen (七夕节, Qīxì jié)

  1. dag i månekalenderen: Lanternefesten (元宵节, Yuánxiāo jié)

Til alle dere single der ute, ikke bekymre dere, Kina har ikke glemt dere.

Dere har faktisk en egen, spesiell singles dag (双十一, Shuāng shíyi) på 11.11.

Kinesiske Datingapper

Så nå som du har lært alt du trenger å vite om dating i Kina, hvordan kan du begynne å date?

Datingkulturen i Kina har forandret seg gjennom årene, og det er ikke lenger mulig å bare spørre en tilfeldig person om de vil gå ut med deg.

Nei, det er for personlig. Vi er tross alt datingapp-generasjonen.

Og Kina har en haug av dem. Vi har prøvd og testet de mest populære der ute!

De beste kinesiske datingappene: TanTan 探探 – Kinesisk Tinder

Du vil sannsynligvis føle deg mest komfortabel med å begynne å date i Kina ved å bruke denne kinesiske datingappen, som er utrolig lik den du allerede er vant med.

Life in China: 9 of the craziest love proposal
Dating i Kina

Appen er bedre kjent som Kinesisk Tinder,  og ligner litt på Tinder også, og det fungerer nøyaktig på samme måte.

Sveip til venstre, nei, sveip til høyre, ja Denne kinesiske datingappen er også lik Tinder der du kan opprette din egen profil og oppgi parametere, samt betale hvis du ønsker adgang til VIP-funksjonen.

Appen er full av kinesere, så det er en fin måte å praktisere dine språkkunnskaper på. Ikke mange vil snakke engelsk der.

Fordeler med denne appen: Denne appen fungerer bedre enn Tinder (etter min mening) fordi den er raskere og har generelt sett flere brukere. Det hjelper også å bo i en storby som Beijing …

Ulemper med denne appen: Til tross for mine mer enn 50 tusen likes, har jeg bare vært ute på én date.

Det er ikke fordi jeg møtte mitt livs kjærlighet etter min første date. Dette er fordi det er utrolig vanskelig å komme seg forbi de første typiske spørsmålene her, og appen brukes vanligvis som en hook-up app.

De beste kinesiske datingappene: Momo 陌陌

Dette var den første kinesiske datingappen som dekket hele Kina, og opprinnelig var den beste appen for hook-ups.  Gjennom årene har den blitt kvitt det dårlige ryktet og fokuserer nå på dating.

Fordeler med denne appen: Den første og største kinesiske datingappen.

Ulemper med denne appen: Vanskelig å bruke, forvirrende grensesnitt.

De beste kinesiske datingappene: La oss spise middag 请吃饭 (Qǐng chīfàn)

Det som er kult med denne appen er at den fokuserer på tradisjonell datingkultur – å be noen ut på middag. Måten den fungerer på er at en mann tilbyr en middag, og kvinner vil la ham vite om de er interessert i det. Mannen vil deretter velge den heldige jenta. Det kan også skje andre veien: en kvinne kan også tilby en middag og velge en mann!

Fordeler med denne appen: Personlig datingkultur og et lekkert måltid!

Ulemper med denne appen: Det kan være for personlig for folk som foretrekker å sende et par meldinger før de går ut på en date.

De beste kinesiske datingappene: Baihe 百合  (Bǎihé)

En kinesisk datingapp for de som tar dating på alvor og ønsker seg noe mer enn hook-ups. Den er et populært valg blant de som er på jakt etter en langvarig partner.

For å åpne en konto, må du ha en ganske god livsprofil.

Du trenger å fremlegge bevis på navnet ditt, bevis på at du eier et hus/leilighet og en bil, laste opp dine vitnemål og kvalifikasjoner, og din kredittverdighet … Jeg tror ikke jeg er kvalifisert til å bruke den?

Fordeler med denne appen: Du kan være sikker på at du dater ekte mennesker.

Ulemper med denne appen: De tar dating litt for mye på alvor?

De beste kinesiske datingappene: Blued

Blued er den mest populære kinesiske datingappen for homofile og ligner på en meldingsapplikasjon. Fyll ut din profil ved å sende en bildeverifikasjon og kom deg i gang!

Fordeler med denne appen: Kontobekreftelse er nødvendig for sikkerhet.

Ulemper med denne appen: Ikke like mange brukere som på den populære Grindr-appen.

Hvis ingen av disse er noe for deg, få tak i en VPN og gå tilbake til Tinder/Grindr. Det var alt om dating i Kina og kinesiske fyrer. Hva slags opplevelser har du hatt? Er de lik disse eller helt motsatte? La oss vite i kommentarene nedenfor!

Vil du høre mer fra LTL?

Om du ønsker å høre mer fra LTL, hvorfor ikke melde deg på vårt nyhetsbrev? Vi sender ut mye nyttig informasjon om å lære kinesisk, samt tipser om brukbare apper for å lære språket og alt som skjer her på LTL-skolene! Meld deg på og bli en del av vårt stadig voksende nettsamfunn!

.

Legg att eit svar

You will get a reply from us
Your email address will not be published. Name and Email are required.

Still oss et spørsmål!
  • LTL Avatar Brendan Ryan
    Brendan Ryan , Student Advisor

    Velkommen til LTL Mandarin School!

    Hvordan kan jeg hjelpe deg?